OSCB portál
“ Všetko o CB a PMR ”

We are currently at 0 of our daily target of denny ciel posts.

Antény na PMR

0 Members a 1 Hosť prehliada túto tému.

Offline Bubu

• Senior portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #50 on: Jún 28, 2012, 07:25:37 ráno
Netrap sa.
Antena je obycajny kus dratu na konci vysielaca (na zaciatku prijimaca), ktory rozkmitava okolite elektromagneti cke pole, alebo ho naopak onuchava.
Konstrukcii je vela, jedna z dolezitych vlastnosti je, aby bola v rezonancii na tej frekvencii, kde sa pracuje.

Najjednoduchsi e zhotovitelnou antenou je stvrtka.
Kus dratu o dlzke jednej stvrtiny vlnovej dlzky, upevnenej napriklad na magnetke o strechu auta (kupis ju ako antenu na DBV-T za 8€). Povodny ziaric nahradis medenym drotom o dlzke +-16,5 cm a ono to ide.

Dalsie modifikacie su zamerane na zlepsenie parametrov. (vyzarovaci uhol, zisk, smerovost atd.) A zas je dolezita rezonancia...
Okrem toho rozpravame o impedancii  ale ked ju namas ako merat, tak sa jednoducho netrap. Stvrtvlnny drat na magnete hra uspokojivo.

Posledna dolezita vec. Antena musi "dychat" a potrebuje okolo seba luft. Kazdy vodivy predmet v jej blizkosti ovplyvnuje jej vastnosti. Bud nam to skodi a trhame si vlasy ze antena nehra ako by mala, alebo  s antenou vybabreme a kus vodica tam podstrcime umyselne (treba vediet aky a kde) a ona ma potom vlstnosti ake potrebujeme.

Toto o antenach treba vediet na zaciatok. Je okolo toho popisane vela literatury, vsetko sa da odvodit matematicky a vypocitat, ale to ja neviem.
Spolieham sa na kuknem - vidim, a co neviem opytam sa.

KN08WW

• Guest
Odpovedať #51 on: Júl 01, 2012, 21:13:06 večer
Č sa týka článku, ako postaviť a navrhnúť quaband, spravím aj ja, ale tiež mám svoje povinnosti, tak nečakajte, že to bude za 2 dni ...
Spravím to aj preto, lebo som to vlastne ako tému navrhol ja, ale asi vidím, že jediný som s tým prišiel do styku.
Tak teda to tu nahodím do konca týždňa.
Dúfam, že nesklamem.

Offline MarcelBA

• Administrator
  • Guru portálu
  • CB vždy a všade
    • Zobraz profil
Odpovedať #52 on: Júl 02, 2012, 12:40:18 večer
Jumper budem(e) radi ak sa podelis o svoje skusneosti touto formou. Nemusi to byt hned staci ak to bude a das tomu spravne urcenie umiestnenia na fore. /PORTAL / a tam bud - navod -clanok -recenzia a pod... Ja tomu pridelim prioritu ako clanok aby sa to zobrazovalo aj ako obsahovo medzi clankami a dalo sa to rychlejsie najst ak to bude niekto dodatocne hladat.
Pekný deň...

KN08WW

• Guest
Odpovedať #53 on: Júl 02, 2012, 12:46:58 večer
Jasné, pokúsim to zrealizovať do konca týždňa.

Offline pugzley

• Pokročilý
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN88ME
Odpovedať #54 on: Júl 02, 2012, 14:40:09 večer
Ako vyzera BiQuad na 70cm / PMR v praxi: You are not allowed to view links. Register or Login

Tato antena sluzila pre chrbtovu siet packet radia, neskor bola kratko pouzivana na PMR...

Rozmery pre 70cm: You are not allowed to view links. Register or Login

A navod v CZ: You are not allowed to view links. Register or Login

Rozmery pre 2m: You are not allowed to view links. Register or Login

Tovarensky BiQuad s reflektormi: You are not allowed to view links. Register or Login
« Last Edit: Júl 02, 2012, 14:52:00 večer od pugzley »

Offline orosys

• Senior portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #55 on: Júl 02, 2012, 16:50:36 večer
Anténa BiQuad používana v RDM 12 v pásme 200a 400 Mhz. Umiestnená bola na výsuvnom stožiari, alebo priamo na aute, podľa situácie, natáčanie a zmena polarizácie prevodom zo spodu stožiara.

Offline orosys

• Senior portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #56 on: Júl 03, 2012, 18:34:04 večer
Billy, šak pekná, ale aj tá cena...
no nekúp. Ale dá sa to aj doma.

Offline IvanBardejov

• KN09MH
  • Moderátor
  • Guru portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #57 on: Júl 03, 2012, 19:28:44 večer
You are not allowed to view links. Register or Login
Bubu: to je jasne ze len v rovine uvah.

All: mne sa asi najviac paci tato: You are not allowed to view links. Register or Login
mam 10 prvkovu ale singel Diamon pisu ze ma 13,1 dBi

Offline orosys

• Senior portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #58 on: Júl 03, 2012, 23:41:36 večer
Popozerám na web, niekde som videl aj na túto rozmery.
Na Biquady je dosť veľa návodov aj kalkulátory. Osobne si ju chcem tiež vyskúšať, a hlavne sfázovať ich viac dohromady. Ini maju celkom dobrý výkon a hlavne sú menej náchylne ako yaginy.

Offline orosys

• Senior portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #59 on: Júl 06, 2012, 12:38:02 večer
Billy, tu je jeden z námetov - rozmery sú pre 70cm , na PMR treba prepočítať hlavne stranu osmičky (napr  x1,025). Prvky a osmička z guľatiny 6mm