OSCB portál
“ Všetko o CB a PMR ”


We are currently at 0 of our daily target of denny ciel posts.

Problém s vysielacím výkonom

0 Members a 1 Hosť prehliada túto tému.

Offline ruso

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 32
    • Karma: 5
    • Zobraz profil
on: Marec 23, 2019, 20:48:56 večer
Ahoj chalani, potreboval by som poradiť ako vyriešiť problém so slabým vysielacím výkonom. Prvotne som si myslel, že sa jedná o problém s batériou, ale na dnešnom portabli som to poriadne otestoval. Problém je ten, že výkon ide len cca do 10 kanála, potom to smerom hore rapídne klesá a na 40tke už je výkon len 1W. Používam drôtenú polvlnnú anténu s cca 4m prepojovacím káblom a stanica je Midland Alan 42 DS.

Viete mi poradiť v čom by mohol byť ten problém?


Offline pugzley

  • Pokročilý
  • ****
    • Príspevky: 253
    • Karma: 27
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN88ME
  • Skype: pugzley
Odpovedať #1 on: Marec 23, 2019, 21:35:04 večer
Robi to aj s inou anténou? Cim to merias? Umelu zataz 50R asi nemas?


Offline ruso

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 32
    • Karma: 5
    • Zobraz profil
Odpovedať #2 on: Marec 24, 2019, 05:25:26 ráno
Ukazuje mi to stanica pri vysielaní. Umelú záťaž nemám, dá sa to nejak jednoducho vyrobiť? Druhu anténu mam len krátky pelendrek, ale vyskúšam si z prace požičať magnetku na auto.


Offline pugzley

  • Pokročilý
  • ****
    • Príspevky: 253
    • Karma: 27
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN88ME
  • Skype: pugzley
Odpovedať #3 on: Marec 24, 2019, 08:09:16 ráno
Zakladny problem je, ze to co ukazuje stanica je vacsinou len uroven vf napatia, nie vykon. Napatie sa meni podla druhu zataze, teda ma nan vplyv celkova impedancia (PSV), ktora ked nie je 50 ohm, tak to meria bludy. Ked vieme odpor (konstantnych 50r) a meriame na nom napatie vieme vypocitat vykon na odpore, na tomto principe pracuje indikator vykonu v jednoduchych trx.
Aby to nebolo jednoduche, tak impedancia sa sklada z viacerych zloziek a ked "jalova" zlozka je dominantnou, opat to bude merat zle.
Lepsie trx maju aj ochrany, ktore stahuju vykon pri zlom psv, pri cb rucke to je ale vacsinou riesene predimenzovani m koncaku a v lepsom pripade strazenim kolektoroveho prudu don. Pre posudenie, ci mas realny problem potrebujes bud porovnat s odmeranou antenou o ktorej vies ze je ok, alebo psv meter a umelu zataz. Zataz pre 4W sa da aj vyrobit, 20ks vacsich smd odporov (1206) 1k ohm paralelne a konektor :) Ale zacal by som tym, co mas, koniec dratovky "skratit" o 20cm a porovnat (skratenie spravit zahnutim kablu na konci anteny a zahnuty kus izolackou zviazat s "vyzarujucim" kablom, musi ist co najblizsie po celej dlzke.
« Last Edit: Marec 24, 2019, 08:45:54 ráno od pugzley »


Offline ruso

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 32
    • Karma: 5
    • Zobraz profil
Odpovedať #4 on: Marec 24, 2019, 12:29:49 večer
Vďaka, na začiatok teda vyskúšam skrátenie aj tu magnetku na auto.


Offline MatesBrno

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 28
    • Karma: 4
    • Zobraz profil
    • CBPMR
  • Lokátor: JN89GE
Odpovedať #5 on: Marec 24, 2019, 13:15:33 večer
Ruso, podla toho co píšeš to vyzera, že mas zvolenu sadu kanálov, kde je ten výkon takto naprogramovaný . Skus pozriet tie všelijaké DE, EU1 atd či toto nie je problém.
Mates Brno (JN89GE, 320m)


Offline ruso

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 32
    • Karma: 5
    • Zobraz profil
Odpovedať #6 on: Marec 24, 2019, 13:33:53 večer
Vyskúšam aj to. Mam EÚ normu.


Offline pugzley

  • Pokročilý
  • ****
    • Príspevky: 253
    • Karma: 27
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN88ME
  • Skype: pugzley
Odpovedať #7 on: Marec 25, 2019, 10:40:50 ráno
Pokial sa meranie vykonu zmeni skokovo z kanalu na kanal, tak to bude problem s normou, ak sa vykon meni postupne v ramci niekolkych kanalov, tak bude problem inde.


Offline ruso

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 32
    • Karma: 5
    • Zobraz profil
Odpovedať #8 on: Marec 25, 2019, 17:36:09 večer
Neviem či je vhodné to skúšať doma v paneláku, ale keď som tu závesku roztiahol že idem otestovať jej skrátenie, tak indikátor výkonu ukazoval na každom kanály plný výkon. Takže som neskúšal nič skracovať, ani meniť normu. Tu magnetku viem skúsiť až zajtra.


Offline ruso

  • Nováčik na portáli
  • *
    • Príspevky: 32
    • Karma: 5
    • Zobraz profil
Odpovedať #9 on: Marec 27, 2019, 20:07:51 večer
Tak dnes som mal možnosť otestovať pár vecí, ktoré ste mi radili.

Požičal som si magnetku President Missouri Export (1/4). Tam to išlo (stále podľa ukazovateľa na stanici) o dosť vyváženejšie, ale stále bol plný výkon len na spodných kanáloch. Od CH10 vyššie to išlo slabšie, ale nie tak ako pri záveske.

Potom som skúšal závesku, na rozdiel od skúšky doma to išlo zase ako vždy, teda do CH10 naplno a  potom stále menej.

Čo sa týka zmeny noriem. Všetky normy (FM) to mali rovnaké. Okrem DE4 kde mimo AM išli všetky FM naplno, ale jedná sa o nepoužiteľné kanály 40 až 80. Že to ide skutočne naplno mi potvrdilo aj to ze sa mi podarilo otvoriť dosť vzdialený opakovač.

Tak je mám z toho slušný chaos. Aši mi ostáva len nájsť tu niekoho z okolia, ktorý sa do veci rozumie.