Lokátor

Váš lokátor:   Proti lokátor:  QRB:    (km) Azimut:  (0°) | Lokátorova mapa sveta | Slovenský CB rádioklub |

Nástroje

webmail quiz DOMOVSKÁ STRÁNKA HĽADAJ
 
 
Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Shoutbox

Sorry, this shoutbox does not exist.

Online podpora

My status
"

* Počasie

* Iné

Ineee

Autor Téma: FREKFENCIE  (Prečítané 79927 krát)

Offline tetra

Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #140 napísaná: Marec 04, 2018, 18:34:23 pm »
   
 BA-SBS-161,1000
              166,6250
              466,4900
                81,7900

Niečo z DX: hasiči Kyjov 167,0750
                            Prerov 167,0900
                                   
               

Offline matomi

Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #141 napísaná: Marec 05, 2018, 08:49:12 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ja len upresnim, ze 170,3900 nebude ZSR, lebo tato frekvencia nieje v rozsahu zeleznicnych kanalov, skor nejaka firma co ma vlastnu zeleznicnu vlecku, ale ani tych ,390 sa mi nepozdava, skus zmenit krok, v rozsahu 150-174 sa vacsinou pouziva 12,5 ak to nemaju uladene.
 
Matomi, tiež som si neni istý s tou frekvenciou, naladil som ju len raz, kecalo sa o vagonoch, neva.Pridávam Jaslovské Bohunice: 166,3750
                                 166,0600
                                 166,7400
                                  166,0750
                                 166,0700
                                 169,2250
                                 165,7850
                                 165,9100
                                 166,5600

nastav si spravny krok, ake pouzivas radio?, pre SVK je na VHF standardne step 12.5, teda nemozes mat spravne frekvenciu .0600, .7400, .9100, .5600 atd. skontroluj si to a oprav

Offline Mato Námestovo

  • Junior na portáli
  • **
  • Príspevkov: 64
  • Total likes: 1
  • Karma: -2
    • Zobraziť profil
  • Lokátor: JN99pi
Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #142 napísaná: Marec 06, 2018, 03:22:59 am »
Chlapi včera u nás blízko horelo.Tak som vyskúšal naladiť 169025 čo je zásahový kanál hasičou a na mojom Baofengu som počul celý zásah čistúčko.Takže hasiči asi nejdú cez SITNO ani TETRU.

Offline IvanBardejov

Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #143 napísaná: Marec 06, 2018, 04:40:59 am »
Hasici ak su na mieste zasahu tak medzi sebou komunikujju cez svoje frekfencie rozdelene podla regionov. Velitel zasahu ale na zakladnu hlasi v Matre.

Offline Mailo Dubnica

  • Pokročilý
  • ****
  • Príspevkov: 473
  • Total likes: 22
  • Karma: 10
    • Zobraziť profil
    • Osobná stránka Maila Dubnica
  • Lokátor: JN98CX
  • Skype: om4ajk
Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #144 napísaná: Marec 06, 2018, 06:17:17 am »
Môže aj nemusí. U nás sa často stáva, že veliteľ zavolá na dispečing, že hlási info ešte raz, že cez Matru to zase blbne  ;D
Kamarát je policajt a vyfasovali sadu nových staníc a vraví, že to sú také črepy, že to viac nefunguje ako funguje.
Hold digitál prináša nevýhody.
73 de Mailo Dubnica, OM4AJK

Offline tetra

Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #145 napísaná: Marec 06, 2018, 15:07:44 pm »
 matomi mám UNIDEN UBC125, skusal som rozne kroky od 5 po 20 kHz ale ziaden rozdiel v príjme som nespozoroval,  ked je dobra antena so zosilovacom squelch sa otvorí :)

Offline matomi

Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #146 napísaná: Marec 07, 2018, 12:41:44 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
matomi mám UNIDEN UBC125, skusal som rozne kroky od 5 po 20 kHz ale ziaden rozdiel v príjme som nespozoroval,  ked je dobra antena so zosilovacom squelch sa otvorí :)
Jasne ze otvori, ak je dostatocne silny signal, ved kazdy kanal ma urcitu sirku (napr. 12.5), takze nieje problem aj +-5 dokonca aj 10kHz od stredu ak je to miestna silna frekvencia, problem bude vsak vo vzdialenejsich slabsich signaloch a tiez preco scanner pri vyhladavani spomalovat mensim krokom ako je treba, no a samozrejme aj pri zapise frekvencii treba dodrziavat kroky, ved aj ty to tam mas v zapise 166.0700 a 166.0750 co niesu dve rozne veci, to je len jeden kanal napisany zbytocne dvakrat, potom to pomyli ostatnych.  No a samozrejme netreba zabudnut na digitalne prevadzky, ak nemas presnu frekvenciu tak ti radio nebude vediet dobre dekodovat. Napriklad v Madarsku sa tiez pouziva odstup kanalov 12.5 ale po novom to maju posunute o 6.25, cize kanaly idu za sebou takto napr. 166.00625-166.01875 atd. no a u nas alebo aj v Polsku je 12.5 bez offsetu cize 166.00000-166.01250 atd. Takze len tak pre info, aby bol prehlad.  ;)

No a este sa vratim k tej 170.3900 co si pocul len raz, skus naladit 170.3875, mozno to budes pocut castejsie, ved pri direktoch ma kazda stanicka roznu silu signalu, narozdiel od prevadzacov, takze niektore rucky ani nemusis pocut ak su dalej, pripadne s mensim vykonom.
« Posledná úprava: Marec 07, 2018, 12:54:18 pm od matomi »

Offline bubakTT

  • Senior portálu
  • ***
  • Príspevkov: 176
  • Total likes: 9
  • Karma: 7
  • PMR - kar, CB - kar, HAM - ak
    • Zobraziť profil
  • Lokátor: JN88RM
Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #147 napísaná: Marec 07, 2018, 17:16:56 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Hasici ak su na mieste zasahu tak medzi sebou komunikujju cez svoje frekfencie rozdelene podla regionov. Velitel zasahu ale na zakladnu hlasi v Matre.
Ivan opravim Ta... ano, hasici maju analog a gigital, ale pouzivaju takmer stale analog pokial dociahne a ked nedociahne, tak pouziju mobil a na zakladnu volaju. digital pouzivaju len ako zalozny zdroj, pripadne v nedostupnych terenoch... maju ich len v autach a velitel zasahu ako jediny clen pri zasahu...
73 Bubak Smolenice   OM2BH

Offline IvanBardejov

Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #148 napísaná: Marec 08, 2018, 05:48:48 am »
Ano , ale je to skor podla situacie a regionu , u nas v kopcovitom terene sa dovolaju tak za prvu dedinu a musia ist na digital.

Offline bubakTT

  • Senior portálu
  • ***
  • Príspevkov: 176
  • Total likes: 9
  • Karma: 7
  • PMR - kar, CB - kar, HAM - ak
    • Zobraziť profil
  • Lokátor: JN88RM
Re: FREKFENCIE
« Odpoveď #149 napísaná: Marec 08, 2018, 21:32:15 pm »
ak ci v kopcovitom terene, tak digital si mozes skovat do vacku a tesit sa aky mas pekny primac. bo ak neni vysielac na kopci, tak digital mozes nehat v aute... bo na digital musis mat vylad na stozar... v taxiku sme to pouzivai a jak som zasol za kopec, tak som na meter sa nedokrical... to je nevyhoda celeho digitalu... skor by pouzivali GPS komunikaciu ako digital...
73 Bubak Smolenice   OM2BH