OSCB portál
“ Všetko o CB a PMR ”

We are currently at 0 of our daily target of denny ciel posts.

Od Začiatku

0 Members a 1 Hosť prehliada túto tému.

Offline Paťo Tomášov

• Junior na portáli
  • **
    • Zobraz profil
Odpovedať #100 on: Máj 13, 2013, 20:35:16 večer
tak tu 1/4ku skúsim spraviť z toho homemada. To je najlahšia cesta - takže vyskúšam nahodiť.
Vedel by si aj dať typ na anténu, čo by mohla šlapať? Tu mám ale podmienku, že max. do 1,6 až 1,7 m...

Offline mravec

• Senior portálu
  • Tutok bola volakedy moja antiena. A už niesa...
    • Zobraz profil
Odpovedať #101 on: Máj 13, 2013, 20:45:56 večer
do 1,7m? nič dobre použitelné asi nieje, možno toto, ale zase je to smerové: You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Palo BA

• Administrator
  • Guru portálu
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN88NC
Odpovedať #102 on: Máj 13, 2013, 20:50:13 večer
do 1,7m  ani nemusis nic skusat to je secko ausus, to je tak na debatu max s mravcom
CB všade tam, kde sa len dá

Offline Paťo Tomášov

• Junior na portáli
  • **
    • Zobraz profil
Odpovedať #103 on: Máj 13, 2013, 20:55:16 večer
tož mal som na mysli použiť nejakú mobilku. Neviem, či to má význam, resp. či s tým chytím dačo viac a hlavne bližšie spojenia.
Mravec si na CB?

Offline mravec

• Senior portálu
  • Tutok bola volakedy moja antiena. A už niesa...
    • Zobraz profil
Odpovedať #104 on: Máj 13, 2013, 20:56:06 večer
som tu, ch 20. alebo skype. skateraining
« Last Edit: Máj 13, 2013, 20:57:38 večer od mravec »

Offline Peťo Nová Dubnica

• Pokročilý
  • Kto chce hýbať svetom, musí hýbať najprv sebou.
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN98BW
Odpovedať #105 on: Máj 13, 2013, 21:02:53 večer
Paťo Tomášov: Dobre, podmienky boli dané na max. 1,7m čiže blízko 1/4. A máš poblíš dakoho s analizatorom však tuším mravec má, tak spravte anténu tak že si dáš potrebnú dĺžku napr. 1,5m nejakej Al trubičky a zvišok doladíš cievkov v päte ktorú si nastavíš pomocov analizatora. No a ak by som ti mal poradiť čosi REÁLNE, Králikovku 5,5 metra fakt že spryavenú s presnosťou na 1mm a daj to tak že dáš drvennú tyč alebo PVC trubku dlhú aspoň 2 metre a ankoniec tej trubky to pripevni, a nemal by si lutovať. Ale lepšie by bolo popísať tvoje aktuálne QTH a to takým spňsombom že výška je XXm otočené je to na XX a tak, podla toho ti budeme vedieť poradiť tu naj anenu aku sa bude dať.

Offline Paťo Tomášov

• Junior na portáli
  • **
    • Zobraz profil
Odpovedať #106 on: Máj 13, 2013, 22:27:15 večer
Marco:
je to rohový balkón s výhľadom na východnú a južnú stranu (teda smer Trnava, Nitra, Hungaria, Petržalka). Balkónové zábradlie 4m nad zemou...
Uvítam všetky nápady na riešenie antén do 1,7m

• Pokročilý
    • Zobraz profil
Odpovedať #107 on: Máj 14, 2013, 19:19:28 večer
Paťo Tomášov: No viem že chalani si na CB dávali ten cooker ale v tvojom prípade odporúčam len mobilku a protiváhy alebo potom horizontálny dipól ale to budeš mať útlm 3dB pokial budeš vysielať niekomu kto bude mať vertikalako drtivá väčšina a to znamená že sa ti stratí polovica výkonu a to zanamená že keď budeš vysielať so 4W tak Palo BA alebo Mravec ťa prímu ako keby si vysielal iba s 2W. Ale pohladám pre teba čosi v starej literatúre :)

Offline pugzley

• Pokročilý
    • Zobraz profil
  • Lokátor: JN88ME
Odpovedať #108 on: Máj 14, 2013, 20:40:26 večer
[the quote author=Marco Dubnica link=topic=454.msg6295#msg6295 date=1368551968]
Paťo Tomášov: No viem že chalani si na CB dávali ten cooker ale v tvojom prípade odporúčam len mobilku a protiváhy alebo potom horizontálny dipól ale to budeš mať útlm 3dB pokial budeš vysielať niekomu kto bude mať vertikalako drtivá väčšina a to znamená že sa ti stratí polovica výkonu a to zanamená že keď budeš vysielať so 4W tak Palo BA alebo Mravec ťa prímu ako keby si vysielal iba s 2W. Ale pohladám pre teba čosi v starej literatúre :)
[/quote]

Pohladaj aj cosi o utlme pri rozdielnej polarizacii,  je to vyrazne viac ako 3db...
Marco a mozes zacat tu: You are not allowed to view links. Register or Login

A skor nez zacnes radit,  tak by bolo vhodne nieco o antenach vediet a nielen z kniziek ;-)
« Last Edit: Máj 14, 2013, 20:50:42 večer od pugzley »

• Pokročilý
    • Zobraz profil
Odpovedať #109 on: Máj 14, 2013, 20:45:44 večer
Tak mne to povedali HAMovia čo vysielali už za prvej republiky a verím že oni akú takú skusenosť majú. 20kW bol bežný výkon :) Takže viem komu mám veriť :D ALe je možné že to je inak, ja to pripúšťam ale aj Mailo vravel 3dB