OSCB portál
“ Všetko o CB a PMR ”

We are currently at 0 of our daily target of denny ciel posts.

Ladenie antény

0 Members a 1 Hosť prehliada túto tému.

sniper

• Guest
Odpovedať #80 on: Marec 04, 2012, 23:36:13 večer
You are not allowed to view links. Register or Login
Tak to mas zle natiahnute, od anteny na uhlopriecku na bocny stlpik predneho skla, po stlpiku dole na horni cast palubovky, kabel schovat za okraj palubovky u predneho skla a konec kabla do palubovky a vysielacky 3,5 metru ti musi stacit.
Presne to ma napadlo... Ale pred tym nez to tak urobim, tak povodny kabel (3,5) natiahnem len tak volne a zmeriam to metrom.
Inac nevadi ak bude o par centy kratsi?[/quote]no jedno si musíš uvedomit tak ako bola kupena tak je vyladená a odskušaná od vyrobcu a tak musí fungovať zaručene

Offline Dejvid

• Administrator
  • Guru portálu
  • exp. Dunajec
    • Zobraz profil
  • Lokátor: KN09IH
Odpovedať #81 on: Marec 04, 2012, 23:36:45 večer
Ked bude kratsi tak to nevadi len ked je delsi tak uz stracas na vykone aj to tu je niekde popisane.

Offline marek560

• Download manager
  • Pokročilý
    • Zobraz profil
  • Lokátor: KN08PS
Odpovedať #82 on: Marec 04, 2012, 23:37:37 večer
Tak z mojho 6m cvaknem presne 3,5m a je to
CB20, PMR03

Offline Dejvid

• Administrator
  • Guru portálu
  • exp. Dunajec
    • Zobraz profil
Odpovedať #83 on: Marec 04, 2012, 23:38:09 večer
A ked sa rozhodnes preci len skratit auto, tak daj vediet i ja mam doma flexu

Offline Dejvid

• Administrator
  • Guru portálu
  • exp. Dunajec
    • Zobraz profil
Odpovedať #84 on: Marec 04, 2012, 23:38:28 večer
najprv ho natiahni a potom ho skrat

Offline marek560

• Download manager
  • Pokročilý
    • Zobraz profil
  • Lokátor: KN08PS
Odpovedať #85 on: Marec 04, 2012, 23:39:07 večer
Takze problem vyrieseny...
Dnes som zistil, ze ten moj suprovy SWR meter bol uplne na prd! Hned som sa ho aj zbavil!
A vratil som aj povodny kabel anteny (3,5m).
SWR mam teraz okolo 1,1
Za pomoc by som sa chcel podakovat sniperovi s ktorym sme to dnes odskusali a naladili... este raz dakujem
CB20, PMR03

Offline MarcelBA

• Administrator
  • Guru portálu
  • CB vždy a všade
    • Zobraz profil
Odpovedať #86 on: Marec 04, 2012, 23:39:41 večer
Hahahah inak ja som sa zapalil takto na 2ks psvakoch a potom som si kupil novy a vsetko bolo super tak isto 1.1
Pekný deň...

sniper

• Guest
Odpovedať #87 on: Marec 04, 2012, 23:40:27 večer
zamalo som rad že som ti pomohol SmileSmile ved je nas na cb ako safranu a ked si nepomozeme tak nas bude ešte menej

Offline orosys

• Senior portálu
    • Zobraz profil
Odpovedať #88 on: Marec 04, 2012, 23:41:15 večer
Trochu vlastnej skúsenosti k ladeniu.
Sám používam 1/2 sirio. Pripojenie ku koaxu je cez prispôsobovaci u cievku s odbočkou. Po pripojení ku stanici je problém ju zladiť, nakoľko dĺžkou antény sa mení len jej rezonancia. Ale impedančne tá anténa nesedí, nepomohlo ani káblom, presne podľa vlnovej dĺžky, teda v násobkoch 1/4 lamda. Nakoniec som vyskúšal dávnejšie kúpenú tzv umelú zem(tiež MATCHER) v CONRAD. Až na to, že asi mala opačne nalepenú nálepku RTX po umiestnení cez 20 cm pripojovací kábel k anténe sa mi podarilu ju zladiť spôsobom, že som asi 1 meter od antény umiestnil krátky dipol s usmerňovacou diodou a pripojeným analógovym merákom v rozsahu cca 1 - 10 V. Trimre v matcheri som naladil na maximálnu výchylku. Skontroloval som to ešte pripojením SWR metra pri anténe a pri stanici (cca 10 m RG213) a zrazu namiesto 1W šlo to naplno 4W a SWR cca 1,2 - 1,3. Nakoniec som si overoval závislosť na dĺžke káblu, a zistil som, že to vôbec nie je závisle od dĺžky a ani priemeru, len treba používať kábel stále s rovnakou impedanciou (50 ohm). Vyskúšal som potom zladenú anténu na inom umiestnení a s iným káblom, a všetko bolo stále v poriadku. Takže pokiaľ anténa v danom pásme je zladená na výstupnú impedanciu 50 ohm, tak potom nie je problém s dĺžkou kábla.

paco77sk

• Guest
Odpovedať #89 on: Marec 04, 2012, 23:42:23 večer
Ahoj vsetkym, som CB novacik a zaujimalo by ma, ci sa mi moze podarit bez nejakeho rizika naladit antenu aj bez metra, alebo ako na to? Mam CB v aute, montoval som si ju sam a priznam sa, ze ani z toho navodu nie som vobec v obraze, doteraz som pouzival len PMR a CB je u mna novinka. Vdaka